Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancțiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal

Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancțiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal
Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu, membru al Comisiei juridice, a declarat, marți, că propune sancțiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari și ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată și imunitatea Președintelui României, oricare ar fi el.
Publicat: 17/12/2013, 14:42
Actualizat: 31/01/2019, 21:19

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu, membru al Comisiei juridice, a declarat, marți, că propune sancțiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari și ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată și imunitatea Președintelui României, oricare ar fi el.

Senatorul Ovidiu Donțu a depus la Senat o declarație politică în care arată că parlamentarii sunt puși în fața situației de a alege între a crea legi al căror efect să nu poată fi interpretabil și a se confrunta cu un val de neacceptare și opinii dintre cele mai controversate în materie de Cod Penal. El arată că cele două modificări la Codul Penal, cea care ține de conflictul de interese și cea care ține de definiția funcționarului public, chiar dacă modificările nu au avut loc în Senatul României, „au stârnit reacții dintre cele mai antagonice cu putință din perspectiva tuturor structurilor statului”, fiind considerată o inițiativă nepotrivită.

Senatorul PSD crede că pentru ca actualul moment al guvernării românești să nu sufere, pe nedrept, un declin și o falsă interpretare, s-ar impune introducerea unor sancțiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, care „trebuie să fie mai atenți cu corespondența cu legea a activității lor”.

El consideră că trebuie, de asemenea, să fie înlăturate și anomaliile din modul în care se înfăptuiește justiția astăzi și să fie modificate normele juridice care spun că primarii nu au voie să fie reprezentanți ai localităților lor în societățile de apă, termoficare, transport, salubritate și să fie și cercetați penali, acesta fiind un sistem politic de constrângere a primarilor menit să aducă voturi unei puteri politice trecătoare și care îi lipsește de atribuțiile legale și de mandatul primit de la cetățeni. Senatorul social-democrat arată că crearea a încă unui pol de decizie în administrația locală pe lângă primari este neprofesional și „se bate cap în cap” cu principiile și prevederile legii administrației publice locale, ceea ce duce la haos legislativ.

„De asemenea, consider că demnitarii trebuie să fie cercetați la fel ca toți cetățenii, dar sub titulatură de demnitari, titulatură sub care, la individualizarea pedepsei, orice judecător ține cont și aplică un spor de pedeapsă față de cetățeanul obișnuit, pentru că așa este sistemul de drept românesc, nu pentru că ar putea cere cineva din exteriorul țării”, susține Ovidiu Donțu.

El a subliniat că „legile care se bat cap în cap sunt principala problemă a sistemului legislativ românesc” și trebuie reașezate în sistemul de drept, făcute mai simple, mai clare și pentru popor, cu garanția că nimeni nu este mai presus de lege, iar funcția de demnitar conferă mai degrabă responsabilitate, și nu imunitate, care astăzi este prevăzută numai pentru președintele României.

„Atunci când vine vorba de penalități, de aplicabilitatea legii într-un mod categoric, bine definit, bine argumentat și probat, știu că singurele lucruri care ar putea împiedica înfăptuirea unui act de dreptate, de justiție, sunt reaua-credință și proasta funcționare a unui sistem”, mai arată senatorul PSD.

El consideră că dacă o lege nu își manifestă efectele în mod egal asupra tuturor celor care intră sub incidența ei, aceasta nu reprezintă o eroare a celui care a creat instrumentul coercitiv legal, ci a acelora care îl aplică și-l controlează.

„În materie de conflicte de interese nu trebuie să privim univoc, îngust și limitat acest aspect, doar din considerentul că în trecutul nu prea îndepărtat, dinaintea actualei guvernări, ne-am confruntat cu o seamă de abuzuri inadmisibile în structurile de vârf ale statului, așa cum, atunci când vine vorba de statutul funcționarului public, nu trebuie să tragem concluzia că orice autoritate locală care va încerca să eficientizeze societățile de apă, canal, termoficare, salubritate și transport și alte instituții locale de bunuri și servicii va trece automat în registrul incriminării pentru fapte de corupție care este și trebuie să rămână funcțional, dar să respecte și raportul juridic de mandat ce este dat în astfel de situații”, a adăugat parlamentarul sucevean.

Totodată, Ovidiu Donțu s-a întrebat despre ce egalitate în fața legii se poate vorbi în condițiile în care președintele țării afirma public că nu este un sfânt și recunoaște că atât cazul Casa Mihăileanu, cât și creditul de la CEC obținut de fiica sa „sunt controversate”, dar se ascunde în continuare în spatele imunității funcției de președinte.

„Cred că este momentul să facem un pas înainte în mersul societății românești și ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată și imunitatea Președintelui României, oricare ar fi el”, a conchis Ovidiu Donțu.

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Filmul crimei din Mehedinți! Și-a ucis tatăl, apoi a sunat la 112 să anunțe dispariția...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
L-ai văzut? Lucian a plecat la muncă în Cehia și de atunci a dispărut fără...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Rețetă de bulion cu roșii și ardei. Îl poți folosi la prepararea ciorbelor și a...
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Cristina Vlad, artista de muzică populară, se lansează în afaceri! Ce business profitabil și-a deschis...
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Un obiect în formă de alună a fost înregistrat de radar în timp ce trecea...